Duniaku Duniaku

Duniaku dunia tanpa sempadan. Di sini imaginasi, idea, angan-angan, impian, dan fantasi semuanya bebas. Peri-peri? Kuda unicorn? Ya, semuanya ada di DUNIAKU.

It's raining...the road's slippery...the rainbows still shying...and the traffic to outside KL feels like a 'macet'...hahaha...*ofkos la kan?* And we're on the way back to office...


Colleague1: Weiiii!!!...crazy la you!...speeding in rainy day! Slow la sikit.*chicken-hearted*

Mr Driver: Wahaha *gelak macho+jahat*...ala, laju sikit je ni...takpe la...cambest jek

Colleague1: Slow la...I belum kahwin, tau? hahaha

Mr Driver: Laaa...sape ajar ni? Habis tu, kalau dah kawen boleh ke? Ish3...duniawi betol! hahaha

Colleague1: Yela...yela...*frustrated a.k.a. malu*

Colleague2: Slow down la wei...I haven't eat that Beggars's Chicken at Ijok lagi...nanti I jadi hantu lapar macam mana? hahahahaha

Mr Driver: Hahaha...seriously! you guys ni macam takde better things to say ke? Say something coolerlah...hahaha

Colleague1 & Colleague2: Like what???


*Mr Driver take his time thinking, surrounded by a mixture of his coolness and hotness *wink*


Mr Driver:
Ummm...you should've give reasons like :-

"I don't wanna die! I haven't really understand the meaning of true loveeee! Oh,God! Please Guide me!...wuwuwuwu" *ewww*

And for you, it should sounds like:-

"I refused to die until I've eat every single dish on this planet!muahahahaha"


Colleague1
& Colleague2: Wow...somehow that sounds cool...hahaha...gila!

Mr Driver: Told ya! *berlagak*

Colleague2: So, if it were you, what would you have said in this situation?

Mr Driver: Errr..."Dengan nama Allah, aku bertawakal kepadaNya...tiada daya kekuatan, kecuali yang ada disisi Allah...amin!"

Colleague1 & Colleague2: Laaaa....tiba-tiba jadi baik pulak...sudahlah you!...hahahaha

Mr Driver: Huh! Jeles la tu...kucing I pun senyum je tau kalau I cakap I baik...wekkk *mengomel*

Colleague1 & Colleague2: Hahahahahaha <----orang gila bergelak ketawa ;P


Sampai ofis...makan kuih raya...cabut!...weee! (^_^)v

Isfahan Itu Aku (VI)

Pagi itu, cerahnya mendamaikan.
Burung-burung berkicauan bagai nyanyian alam yang sungguh mengasyikkan.
Pohon-pohon pula berdansa mengikut alunan tiupan angin yang menyamankan.
Oh, betapa indahnya ciptaan Illahi.

"Patutkah aku ajak Insyirah keluar?" Isfahan bertanya kepada dirinya sendiri.

Dia masih lagi berkira-kira. Sejujurnya, dia segan. Tapi masih lagi mahu memulakan inisiatif itu. Cabaran barangkali.

Sejak diperkenalkan oleh Sarah tempoh hari, Isfahan dan Insyirah menjadi semakin rapat. Memang ini di luar dugaan Isfahan kerana siapalah yang dapat menyangka bahawa mereka sebegitu serasi.

Rasa dirahmati. Ya, mungkin ini yang dirasakan Isfahan.

"Sarah, aku nak ajak Insyirah keluar la. Boleh?" Isfahan tiba-tiba menelefon Sarah. Dia rasa tidak pasti.

"Kau tanya aku nak buat apa. Tanya la pada dia. Sengal." rungut Sarah.

"Err...aku tak biasa la...macam malu je" tambah Isfahan.

"Kalau malu tak payah la keluar." jawab Sarah diiringi gelak tawanya.

"Ish. Tak membantu langsung!" Isfahan turut ketawa.

"Tanya hati kau. Kau nak ke, tak nak. Kalau hati kau dah jawab, terus tekadkan itu. Jangan fikir-fikir lagi. Faham?"

"Hati aku jawab mahu. Baiklah, aku ajak dia sekarang juga. Terima kasih, Sarah"

"Anytime. Selamat berjaya!" ucap Sarah sambil diiringi tawanya yang seakan mahu menyakat.

Isfahan tersenyum. Dia bersyukur punya kawan yang sebegini. Sentiasa mahu membantu. Memang bertuah rasanya.

Hati Isfahan juga telah menjadi satu. Tekadnya juga sudah membulat. Dia akan memberanikan diri untuk mengajak Insyirah keluar. Moga Allah membantunya. Amin.

Dengan ucapan Bismillah, Isfahan mula mendail nombor telefon bimbit Insyirah. Tangannya tiba-tiba terketar-ketar. Gemuruh. Sejujurnya dia tidak pernah mengajak mana-mana perempuan keluar. Jadi, hatinya agak risau. Risau akan penolakan. Risau akan kekecewaan. Risaukan segalanya.

"Ah...tak bagusnya perasaan risau ini. Pergi kau. Main jauh-jauh." Isfahan mengomel sendirian. Mahu menghilangkan gelora di hatinya yang sedang keliru itu.

Dan dengan izin Allah, akhirnya Isfahan berjaya menekan punat penentuan.

"Assalamualaikum, Insyirah."

"Wa'alaikumsalam...Isfahan, ya?"

"Ya, saya. Insyirah. Awak suka buku kan? Apa kata kita ke pesta buku esok? Saya nak mintak pandangan Insyirah untuk beberapa buku yang saya mahu beli. Boleh?" terjah Isfahan.

Tiba-tiba otaknya jadi lincah pula. Hilang sudah segala kerisauan yang meraja tadi. Tapi dia sedar, dia kelihatan agak naif di situ. Dia jadi malu. Tapi yang penting niatnya sudah disampaikan.

"Errr...boleh. Apa salahnya. Jumpa esok la kalau macam tu." jawab Insyirah gugup. Terkejut barangkali. Tapi terdengar ketawa kecil di hujung kata itu. Isfahan tersenyum.

"Terima kasih, Insyirah! Jumpa esok, ya!" Isfahan menjawab riang. Memang dia tidak dapat menyembunyikan lagi kegembiraannya itu.

"Terima kasih, ya Allah." bisik hati Isfahan. Sesungguhnya dia benar-benar bersyukur.

Hari itu, dalam keriangan, Isfahan memerah otak untuk memikirkan aktiviti mereka esok hari. Hatinya berbunga riang. Sungguh dia tidak sabar menanti hari esok. Jika boleh dipercepatkan waktu, pasti dia sudah berbuat begitu. Pasti.

Riangnya burung-burung yang berkicauan.
Asyiknya pohon-pohon yang berdansa.
Damainya angin yang berhembus.
Terangnya hari yang cerah.

Barangkali semua perasaan inilah yang sedang dirasakan hati Isfahan.

Atas nama cinta...

Isfahan Itu Aku (V)

" Is! Sini!" panggil Sarah.

"Aku? Ada apa?" soal Isfahan yang kelihatan agak resah.

Dia berjalan menghampiri Sarah yang sepertinya sedang menikmati hidangan tengaharinya di kafetaria itu.

Tapi, resah Isfahan bukannya kerana panggilan itu, sebaliknya disebabkan kehadiran Insyirah yang turut berada di sisi Sarah pada ketika itu.

Isfahan jadi gugup.

"Hey, buku kau itu, nanti saja aku pulangkan, ya" ujar Sarah.

"Buku apa?" soal Isfahan yang kehairanan. Seingatnya, dia tidak pernah meminjamkan apa-apa buku kepada Sarah.

"Ala...buku itu la" jawab Sarah sambil mengenyitkan matanya.

"Oh! yang itu...tak mengapa...bila-bila pun boleh" Isfahan sudah dapat menangkap niat Sarah.

"By the way, ini Insyirah...Insyirah, kenalkan...ini Isfahan" ujar Sarah.

"Assalamualaikum...salam kenal ya, cik Insyirah" ujar Isfahan.

Pertama kali dia berpeluang menegur gadis pujaannya itu. Dia jadi gementar.

"Wa'alaikumsalam, Isfahan...salam kenal juga" jawab Insyirah sambil tersenyum.

Isfahan tersentak. Sungguh senyuman itu bagaikan panahan yang menusuk hatinya. Tepat ke sasaran. Dia tewas kepada senyuman itu.

Di dalam hatinya, sungguh dia berterima kasih kepada Sarah yang telah membantu membukakan jalan untuknya ke hati Insyirah.

Jalan cintanya. Jalan kebahagiaannya. Jalan impiannya. Mungkin.

Dengan izin Allah...

Saja nak kongsi hasil kajian saya di sini. Kajian tentang perangai masyarakat kita yang macam pelik dan entah apa-apa...hahaha

Rasanya kamu perasan tak akan kejadian di bawah ini?

1) Semasa masuk dalam LRT, kebiasaannya penumpang akan termenung di pintu entrance LRT sehingga menimbulkan kesesakan kepada penumpang lain di belakangnya.

Barangkali mereka terlalu teruja kerana pintu LRT terbuka tanpa perlu mereka membaca jampi serapah
'Open sesame!'

Rasa ajaib, je...kan? hahaha

Dan akibat kesengalan golongan ini, penumpang lain yang so pitiful itu akan terkandas tatkala siren berbunyi...(kasihan...)

2) Jika seat LRT, Putra atau apa2 sahaja public transport penuh, bersedia untuk saksikan sesuatu yg menarik.

Saksikan reaksi mereka yang duduk itu bila ada orang tua, perempuan mengandung atau penumpang dengan anak kecil yang masuk...jeng3!

  • Penumpang dengan buku
Reaksi mereka sangat tak natural. Tiba2 mereka akan jadi khusyuk membaca macam tak hengat dunia...even kalau Jessica Alba buat pole dance kat situ pun mereka tak akan pedulikan...hampeh la mereka ni...plastik betul! huhuhu

  • Pasangan berchenta
Selalunya mereka akan buat tak tahu je...yela, bukan selalu mereka dapat laga2 paha ni...nanti rugi pula rasanya....ya, rugi dosa tak boleh...rugi pahala tak apa pula...pelik2...hahaha

Tapi ada la yang akan bangun...tapi yang peliknya, pasangan perempuan yang bangun bagi tempat duduk kat orang lain...adusss...
hey guys! malu la sikit...tak gentleman langsung, tahu...bikin malu lelaki je...huhuhu

3) Ha...nak tau?...dalam public transport ni, selalu sangat sesama pompuan peluk2...
geli pulak tengok...
yang si perempuan yang konon rasa mereka lelaki ni lagi la menyampahkan...
muka nak kerek pastu perasan macho...bodoh...awak tu dah la pompuan...
act la macam pompuan...haih, hancus masyarakat zaman sekarang ni...
ni la dier hasil buat 'Girls School' or 'Boys School'

4) Highway penuh misteri. Pernah tak terkandas dalam kesesakan di highway tetapi tak tahu apa sebabnya? Jangan risau...tak perlu upah Detektif Conan untuk selesaikan misteri ini. Sebabnya, jalan yang sesak itu diakibatkan oleh pemandu kepoci yang suka nak tengok orang eksiden, ambil no plat kenderaan untuk beli nombor ekor dan juga disebabkan oleh pemandu yang tak ada pendirian (suka tukar lorong)

U all ni menyusahkan, tahu...huhuhu

So...lain kali cuba2 la perhatikan situasi di atas, ye...maybe ade lagi yang lain kot...tapi nantilah...hehehe (^__^)

" PAKKKK!!!!" *buat kesan bunyi sepakan*

Soalan...

" Kenapa sound effect dia bukan KeBaBOOM! ?"

"Eh?" *Sambil cuba membayangkan situasi sepakan yang ada kesan bunyi sebegitu*

HAHAHAHAHAHAHA!

Tiba-tiba jejaka macho itu tak dapat menahan tawanya...aduhai....lawak sungguh!
Pecah perut beliau yang ber'six-pack' itu...hahaha

"That's the joke of the day, ok!" fikirnya sambil berhahaha ;)

Tidak disangka oleh beliau yang kanak-kanak sekarang ini bukan sahaja comel-comel belaka...bahkan, tahu juga berjenaka. Kagum, tahu!

~ Sekarang cuba membayangkan perlawanan bola sepak di mana bunyi KeBaBOOM! terhasil setiap kali bola disepak...hahaha..~ *sadis bunyinya*

Thanks to budak comel sebab brighten up the day (^___^)

In the car " Ok! Let's take picture together..."

*All posers then posing masculinely...hahaha*

BANG!!!

*Sounds of heads banging to the car roof as the driver excitedly ramp on the bump without slowing down...how reckless is that?...HUH!*

Well, yeah...mine was banging too...and the worst I would said

After that incident, I keep having headaches, nausea and somewhat blurry vision. I can't focus at times and as my headache gets heavier, I can hardly think.

The solution might be by undergoing Magnetic Resonance Imaging (MRI) or Computerized Tomography (CT) scan...expensive *sigh*

Hope everything is all right and no blood clogging in my brain...if not...

I can cry myself a river...huhu (T_T)

P/s - Please slow down your car when you drive through a bump. Not only it preserves the useful life of your car's absorber, well...thats the way how it should be.

And please remember of other passengers comfort and safety too...don't be that selfish...ok!

*Headache*

They said that a change is good...but, is that really is the case?

Well, of course making a change for the better always a good thing...but just how do we describe the 'good'?

That is somehow too abstract...

Normally, a thing is considered good only if you thinks so...
and if you're not that into it, you'll opted to have the opposite idea

A thing that you think is 'good', others might think its not...that's normal...
and it's happens because, well...our mind sets so...

So, I come to a conclusion that all change is actually good...if its for the better

And no matter what others might think of the change we made, just let them be...
Because if we're doing it in view for the better and they don't see it...well...

They're just not that into it...

* This is just a random rant as I missed my old blog damn much! Maybe I should return there...or maybe I should change my contents here...hmmm...well, anything for the better! (^__^)

Di sebuah kedai gunting rambut, seorang pemuda sedang menggunting rambutnya (mestilah kan)

Tiba-tiba masuklah seorang pemuda lain yang kelihatan panik dan berteriak kebingungan.

“Abang Man yang kacak! rumah kau terbakar. Jom, cepat …!!!”

Dengan spontannya, pemuda yang rambutnya masih sedang digunting tersebut segera bangkit dari tempat duduknya tanpa mempedulikan rambutnya yang masih belum siap itu.

Dia berlari sekuat hatinya bagaikan orang gila kerana terlalu panik. Setelah berlari sejauh lebih kurang 1 km, tiba-tiba dia berhenti.

“Hey!” dia berkata pada dirinya sendiri .

“Kenapa aku lari pula? Nama aku bukan Man”.

"Ish...Tertipu pula dengan perkataan kacak tadi" fikirnya sambil tersenyum.

Aduiii...

Siapa Aku?

My photo
Sang penglipur lara dari dunia nyata yang terkadang lebih menggemari alam fantasi.

Duniaku Duniaku

Mari bercerita. Mari berimaginasi. Mari berfantasi. Mari berkongsi idea. Ya, mari!

Klik-klik =)

There was an error in this gadget

Hall of fame

Lawatan

Hai kamu! (^_^)

Pelawat

Cantabile~~~

Interaksi

Bicara hati (^_^)

Mari menonton!

Loading...

Blog updates