Duniaku Duniaku

Duniaku dunia tanpa sempadan. Di sini imaginasi, idea, angan-angan, impian, dan fantasi semuanya bebas. Peri-peri? Kuda unicorn? Ya, semuanya ada di DUNIAKU.

Cinta adalah kekuatan yang mampu mengubah duri jadi mawar,

mengubah cuka jadi gula,

mengubah sedih jadi riang,

mengubah amarah jadi ramah,

mengubah musibah jadi muhibbah,

itulah cinta...

(terjemahan daripada karya nukilan Rūmī)


Ya.
Cinta sejati membawa kita ke arah perubahan.
Ke arah kesempurnaan.
Cinta yang bukan berlandaskan nafsu.
Juga bukan berlandaskan emosi semata.
Cinta sejati itu datang dari Allah yang Maha Pengasih, lagi Maha Penyayang.
Justeru itu, pastinya akan terasa sukar bagi kita untuk mendefinisikan sebab-sebab mengapa kita berperasaan sebegitu. Sesungguhnya, hanya Allah yang Maha Mengetahui.

Di saat cinta sebegini hadir, akan terbitlah keinginan dan daya usaha untuk menjadi seorang yang lebih baik. Menjadi seseorang yang menawan dari sudut pandangan si kekasih, juga mulia melalui pandangan Allah S.W.T.

Berubah demi cinta. Mungkinkah cinta sebegini hidayah dari Allah?

Hati terasa meronta mengharapkan cinta insani juga mengharapkan keredhaan Illahi.
Akal terasa cerdas merancang, jasmani pula menjadi cergas berjuang.

Tapi mampukah si pasangan melihat perubahan ini? Mungkin ya. Mungkin juga tidak.

Apa yang penting adalah keikhlasan kita untuk berubah. Sekalipun cinta itu yang sebenarnya mendorong kita untuk berubah, namun jangan pula kita berhenti pabila melihat pasangan kita tidak menghargainya. Biar ikhlas. Semoga Allah memberikan balasan.

Cinta sejati itu hidayah. Perkahwinan itu ibadah.

Jadi, jelas sekali keduanya akan mendapat tentangan syaitan.
Tentangan yang tidak pernah kenal erti lelah.
Cuba mengelirukan akal fikiran. Cuba menggusarkan hati nurani.
Semoga Allah melindungi kita dari tentangan ini. Ameen.

Di saat akal fikiran yang keliru,
Di saat hati di ambang putus asa,
Janganlah kita buat keputusan terburu-buru,
Mohonlah pertolongan dari Allah yang Maha Esa.

Untuk si pasangan, lihatlah sang kekasih dengan mata hati.
Carilah sinar cahaya yang kian terbit dihati.
Jangan dilihat dari sudut materi.
Jangan hanya diukur dengan kedudukan duniawi.
Semoga Allah akan sentiasa memberkati.
Dan cinta sejati kan benar-benar bertakhta di hati.
Demi mengharapkan keredhaan Illahi.
Yang akhirnya kan membawa kebahagiaan yang hakiki.

~ Sesungguhnya yang sempurna itu hanya Allah S.W.T.~

Namun, marilah kita sama-sama berjuang menuju ke arah kesempurnaan.
Semoga kita akan menjadi seseorang yang lebih baik. Insya-Allah.

This is a story of a lost captain.

Once a great man, he conquers the ocean.
His charisma is so strong that his men numbered in thousands.
His wealth are so enormous that its countless as the sands.
Leading men in thousands strength, his enemies run hiding to the mountains.

But one day...

He finds that the ocean doesn't matter anymore.
He finds that the his men doesn't matter anymore
He finds that his golds, his jewels and all his wealth doesn't matter anymore.
He finds that the threat from his enemies not even matter anymore.

Because he is lost...

His objectives in life looks blurry.
His satisfaction in his life seems sorry.
His level of esteem is well...scary.
It is just right for him to worry.

Well...to tell you the truth,

His future is waning.
His present has no meaning.
While his past is haunting.

Thus, he is searching...

For the things that completes himself.
For the joy of life that energize his self.
For the treasure of the world that revitalize one self.

Finally, all of his search ends...

For him to find that its actually all about God, family, love, life and well...you.
And those are the things that matter.

Truly.

In the end, I am not me...but eternally thee.

Haram-haramkah aku
Bila hatiku jatuh cinta...
Tuhan pegangi hatiku
Biar aku tak jadi melanggar...


Aku cinta pada dirinya
Cinta pada pandang pertama...
Sifat manusia ada padaku
Aku bukan Tuhan...


Haram-haramkah aku
Bila aku terus menantinya...
Biar waktu berakhir
Bumi dan langit berantakan...


Aku tetap ingin dirinya
Tak mungkin hatiku berdusta...
Hanya Tuhan yang bisa jadikan
Yang tak mungkin menjadi mungkin...


Aku hanya ingin cinta yang halal
Di mata dunia juga akhirat...
Biar aku sepi aku hampa aku basi
Tuhan sayang aku...


Aku hanya ingin cinta yang halal
Dengan dia tentu atas izinNya...
Ketika cinta bertasbih
Tuhan beri aku cinta
Ku menanti cinta...


~ Melly Goeslaw ~

Sekalipun cinta telah ku uraikan...
...dan ku jelaskan panjang lebar,

Namun jika cinta ku datangi,
aku jadi malu pada keterangan ku sendiri...

Meskipun lidahku telah mampu menguraikan,
Namun tanpa lidah...cinta ternyata lebih terang,
Sementara pena begitu tergesa-gesa menuliskannya...
Kata-kata pecah berkeping-keping...begitu sampai kepada cinta...

Dalam menguraikan cinta, akal terbaring tak berdaya...
Bagaikan keldai berbaring dalam lumpur...

Cinta sendirilah yang menerangkan cinta dan percintaan...

~ Rūmī ~

Dah lama rasanya tak menanam azam untuk tahun baru. Akibatnya, 2009 macam tiada pencapaian yang boleh dibanggakan. Jadi, tahun ini mahu tanamkan azam. Semoga 2010 penuh dengan pencapaian dan perubahan yang positif.

Azam:-

1. Mahu keluar dari kumpulan 'I don't sleep enough because I stay up for no reason' dengan mula tidur lebih awal. Maybe at 12 or earlier. *Macam cinderella man...haha*

2. Mahu jogging regularly every weekend. Badan yang sihat akan hasilkan minda yang cerdas. Bukankah begitu? :)

3. Mahu belajar dengan lebih gigih. No more last minute study. Want to finish up fast because I think I've wasted so many time.

4. Mahu jalani hidup dengan lebih teratur dan berdisiplin. Don't wanna spoil myself anymore.

5. Mahu ubah pemikiran yang negatif kepada positif. Barulah akan sentiasa rasa gembira dalam hidup.

6. Mahu rediscover the joy of working. Mahu bekerja dengan lebih tekun juga. In a new place? Maybe. ;)

7. Mahu travel ke lebih banyak tempat jika ada rezeki. InsyaAllah.

8. Mahu menjadi lebih berjimat cermat dalam perbelanjaan. Mungkin kena suruh mak tolong simpankan semua gaji. Hahaha ;p

9. Mahu perbaiki diri yang serba kekurangan ini. Mungkin kena pergi kem motivasi atau baca buku-buku berkaitan 'Personal Development'. Atau ada sesiapa mahu bantu beri khidmat kaunseling kepada saya? hehe.

10. Mahu mencari catalyst yang mungkin mampu merubah hidup menjadi lebih baik. InsyaAllah. Tapi bagaimana? huhu

Harap-harap akan ada perubahan yang positif dalam tahun 2010 ini. Berusaha! (^_^)v

Siapa Aku?

My photo
Sang penglipur lara dari dunia nyata yang terkadang lebih menggemari alam fantasi.

Duniaku Duniaku

Mari bercerita. Mari berimaginasi. Mari berfantasi. Mari berkongsi idea. Ya, mari!

Klik-klik =)

There was an error in this gadget

Hall of fame

Lawatan

Hai kamu! (^_^)

Pelawat

Cantabile~~~

Interaksi

Bicara hati (^_^)

Mari menonton!

Loading...

Blog updates